Uncategorized

Σήματα πιστοποίησης τροφίμων AGRO: Ποια είναι και τι αφορούν

Posted

Στην παρουσίαση των νέων έξι σημάτων πιστοποίησης AGRO μαζί με τα πρότυπά τους, προέβη ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στην στην εκδήλωση που εκτυλίχθηκε την Τρίτη 07/09/2021 στον κήπο του Βυζαντινού Μουσείου.

Στόχος των νέων σημάτων είναι η καθιέρωση ενός πλαισίου πιστοποίησης για την προστασία και την ανάδειξη της ποιότητας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, ενώ τα νέα σήματα είναι προαιρετικά και φιλοπεριβαλλοντικά.

Είναι σίγουρο ότι θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να προσθέσουν αξία στα προϊόντα τους, ενισχύονταςετσι  την ανταγωνιστικότητα τους εντός και εκτός Ελλάδος, συμβάλλοντας και στην ενίσχυση της βιωσιμότητας των αγροτικών περιοχών.

Σε μήνυμά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Για εμάς στο υπουργείο, αποτελεί πρώτιστο μέλημα η υλοποίηση ενός πλέγματος πολιτικών για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων που φτάνουν στο τραπέζι όλων μας, ενώ συνέχισε επισημαίνοντας ότι θεωρεί επιβεβλημένη την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών, και κυρίως των νέων και των παιδιών για την αναγκαιότητα και τον ρόλο μιας πιο καλής, πιο σωστής, πιο υγιεινής διατροφής.

  Τα έξι νέα σήματα πιστοποίησης αφορούν:

  1. Προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης (AGRO 2)
  2. Πιστοποιημένο χοιρινό κρέας (AGRO 8)
  3. Προϊόντα προστατευόμενων περιοχών δικτύου Natura 2000 (AGRO 9)
  4. Τοπικά προϊόντα (AGRO 10)
  5. Προϊόντα από κοτόπουλα ελεύθερης βοσκής (AGRO 11)
  6. Προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας θαλάσσιας εκτροφής και λιμνοθαλασσών (AGRO 12)

Αξίζει να τονιστεί  τόσο ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια στα οποία οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να ενημερώνονται για τα οφέλη και τη διαδικασία πιστοποίησης των αγροτικών τους προϊόντων, όσο και ότι ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προκειμένου να  διαπιστωθεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων  με τις προδιαγραφές. θα επιβλέπει την εφαρμογή και νέων αυτών προτύπων AGRO, διενεργώντας επιθεωρήσεις στους ιδιωτικούς φορείς που θα δραστηριοποιηθούν στην πιστοποίησή τους, στις πιστοποιημένες επιχειρήσεις και στα σημεία πώλησης των προϊόντων των πιστοποιημένων ή μη επιχειρήσεων.

 

 

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *