Προγράμματα

Στάβλοι,πολυετείς φυτείες και ΑΠΕ στο επίκεντρο των Σχεδίων Βελτίωσης 2022

Με προτεραιότητα στις καινοτόμες επενδύσεις, στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να προκηρυχθούν τα νέα Σχέδια Βελτίωσης στις αρχές του 2022 με ύψος 180 εκατ. ευρώ από το Μέσο Ανάκαμψης , σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Μονάδας Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις του ΠΑΑ, Ευθύμιο Τσιατούρα.

Πρόκειται, σχετικά με την ενεργοποίηση της Δράσης 4.1.5 ‘Υλοποίηση επενδύσεων, με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων’, η οποία θα προκηρυχθεί το 2022 για να μπορούν να συμμετάσχουν και οι Νέοι Γεωργοί (πρόσκληση 2021).

Οι επενδύσεις που μπορούν να πάρουν επιδότηση από αυτή την δράση είναι οι εξής:

  • Ανέγερση, επέκταση και εκσυγχρονισμός γεωργικών κτηρίων και κατασκευών
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού
  • Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση πολυετών φυτειών
  • ΑΠΕ
  • Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων
  • Γενικές δαπάνες (αμοιβές μελετητών, δαπάνες για έκδοση αδειών κ.λπ)

Κριτήρια βαθμολογίας

Τα νέα κριτήρια που θα δώσουν περισσότερους βαθμούς στους ενδιαφερόμενους είναι να αποδείξουν πως θα καλύψουν το 20% του αιτούμενου προϋπολογισμού με ίδια κεφάλαια.Επίσης, θα βαθμολογείται η ιδιότητα του νέου γεωργού, η εμπειρία γεωργών κάτω των 45 ετών, οι πιστοποιημένες γνώσεις στον τομέα, επενδύσεις σε ΑΠΕ, η καινοτομία, στο επενδυτικό σχέδιο το κόστος των επενδύσεων να μην υπερβαίνει το τετραπλάσιο της τυπικής απόδοσης της εκμετάλλευσης κ.α.

Δικαιούχοι

Ο υποψήφιος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίας γεωργός (όχι ως νεοεισερχόμενος) ή να κριθεί δικαιούχος του Υπομέτρου 6.1 στην πρόσκληση του 2021.

Επιλεξιμότητα εκμετάλλευσης

  • Να έχει μέγεθος  σε τυπική απόδοση άνω των 8.000 ευρώ σύμφωνα με το ΟΣΔΕ του 2021
  • Εφόσον έχει υπαχθεί σε σχέδιο βελτίωσης ή στον αναπτυξιακό νόμο, η επένδυση να έχει ολοκληρωθεί
  • Να λειτουργεί νόμιμα. Στην περίπτωση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, επιτρέπεται η απόδειξη της νομιμότητας μέχρι και την ολοκλήρωση του σχεδίου

Πηγή:https://www.ypaithros.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *