Αγροδασική Συνεργασία

5 ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ 510 εκ. € ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΑ

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στα πλαίσια της δράσης του οικονομικού μετασχηματισμού του αγροτικού τομέα, δημοσίευσε πέντε προσκλήσεις προγραμμάτων για αγρότες, συνολικού προϋπολογισμού 510 εκατομμυρίων ευρώ.
Το 1ο υποέργο αφορά την καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και περιλαμβάνει ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικού ή μη γεωργικού προϊόντος. Αφορά τις περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις, τις ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ, τις ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις, τις ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ, τις επενδυτικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων και τις επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται για τις ΜΜΕ στο 0,5 εκ. € και ο μέγιστος στα 12,5 εκ. € για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίστηκε η 16/5/22 και ημερομηνία λήξης η 30/9/22.
Το 2ο υποέργο αφορά τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα και περιλαμβάνει ενισχύσεις που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω επενδύσεων στην αλυσίδα αγροδιατροφής. Αφορά τις περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις, τις ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ, τις ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις, τις ενισχύσεις καινοτομίας για ΜΜΕ, τις ενισχύσεις για επαγγελματική κατάρτιση, τις επενδυτικές ενισχύσεις προς επιχειρήσεις για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων, τις επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τις ενισχύσεις για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή για ΜΜΕ και τις ενισχύσεις για μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται για τις ΜΜΕ στο 0,5 εκ. € και ο μέγιστος στα 12,5 εκ. € για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίστηκε η 23/5/22 και ημερομηνία λήξης η 30/9/22.
Το 3ο υποέργο αφορά τον πράσινο αγροτουρισμό και περιλαμβάνει ενισχύσεις στις τουριστικές δραστηριότητες. Αφορά τις περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις, τις ενισχύσεις για συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ΜΜΕ, τις ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις και τις επενδυτικές ενισχύσεις για την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται στο 0,5 εκ. € για όλες τις επιχειρήσεις και ο μέγιστος στα 12,5 εκ. € για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίστηκε η 30/5/22 και ημερομηνία λήξης η 30/9/22.
Το 4ο υποέργο αφορά την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και περιλαμβάνει ενισχύσεις σε καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή και παράγουν προϊόντα με έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα. Αφορά τις ενισχύσεις για επενδύσεις σε ενσώματα ή σε άυλα στοιχεία ενεργητικού σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις που συνδέονται με πρωτογενή γεωργική παραγωγή. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης για ΜΜΕ προβλέπεται στο 0,5 εκ. € και ο μέγιστος στα 12,5 εκ. €. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίστηκε η 28/7/22 και ημερομηνία λήξης η 30/9/22.
Το 5ο υποέργο αφορά τη γενετική βελτίωση ζώων και περιλαμβάνει ενισχύσεις για την βελτίωση των γενετικών πόρων της κτηνοτροφίας. Αφορά τις ενισχύσεις για δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης, τις ενισχύσεις για μέτρα προώθησης γεωργικών προϊόντων, τις ενισχύσεις στον κτηνοτροφικό τομέα και ενισχύσεις για νεκρά ζώα και τις ενισχύσεις για έρευνα και ανάπτυξη στους τομείς της γεωργίας. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται στο 0,5 εκ. € για όλες τις επιχειρήσεις και ο μέγιστος στα 2 εκ. € για τις ΜΜΕ και στο 1 εκ. € για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων ορίστηκε η 6/6/22 και ημερομηνία λήξης η 30/9/22.
Γεωγραφική περιοχή εφαρμογής των υποέργων είναι όλη η ελληνική Επικράτεια. Η διάρκεια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων ορίζεται σε 18 μήνες με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης. Σε κάθε περίπτωση η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της τελευταίας αίτησης καταβολής της ενίσχυσης δεν ξεπερνά την 31η Μαΐου 2025. Η αίτηση υποβάλλεται στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου – www.gov.gr – στην ενότητα Γεωργία και κτηνοτροφία / Γεωργική Επιχειρηματικότητα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο