Αγροδασική Συνεργασία

ΔΑΣΩΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΙ

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑΣ

Η πρόσφατη τροποποίηση του δασικού νόμου φέρνει θετικά νέα για μερίδα πολιτών των οποίων αμφισβητούνταν η μορφή της γης τους, με αποτέλεσμα το Ελληνικό Δημόσιο να προβάλλει δικαίωμα κυριότητας επί των ακινήτων αυτών.

Σύμφωνα με το αρ. 93 του Ν. 4915/2022, αναφορικά με αγροτικές εκτάσεις που είχαν εγκαταλειφθεί και με την πάροδο του χρόνου τα χωράφια αυτά δασώθηκαν, το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαίωμα κυριότητας επί αυτών, με την προϋπόθεση ότι από τις αεροφωτογραφίες του 1945, ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, από του 1960, εμφανίζονται οι εκτάσεις αυτές με αγροτική μορφή και δασώθηκαν μεταγενέστερα. Ωστόσο, το Δημόσιο θα πρέπει να μη θεμελιώνει δικαίωμα κυριότητας βάση τίτλου. Πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που έχουν εκδοθεί για τις ανωτέρω εκτάσεις ανακαλούνται ακόμη και αν τελεσιδίκησαν δικαστικά.

Αν προκύπτει από τις αεροφωτογραφίες, ότι οι εκτάσεις αυτές είχαν δασική μορφή και το εμβαδό αυτών είναι έως τριάντα (30) στρέμματα, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθούν για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση, χωρίς να επιτρέπεται η περαιτέρω αλλαγή της χρήσης τους. Η αλλαγή της χρήσης επιτρέπεται, κατόπιν άδειας που χορηγείται από τον Προϊστάμενο της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής. Προϋπόθεση, το δικαίωμα του πολίτη να προκύπτει από τίτλο, νομίμως μεταγεγραμμένο. Για εκτάσεις μεγαλύτερες των πέντε (5) στρεμμάτων, προκειμένου να χορηγηθεί άδεια, απαιτείται σχετική οικονομοτεχνική μελέτη.

Αν προκύπτει από τις αεροφωτογραφίες, ότι οι εκτάσεις αυτές είχαν μορφή δασικής έκτασης, τότε ο ενδιαφερόμενος μετά από άδεια του οικείου Δασάρχη, μπορεί να απομακρύνει τη φυόμενη δασική βλάστηση από το χωράφι του. Διοικητικές πράξεις που εκδόθηκαν κατ’ εφαρμογή της δασικής νομοθεσίας για την προστασία των ανωτέρω εκτάσεων, ανακαλούνται.

Προσοχή, στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ο πολίτης διατηρεί μόνο το δικαίωμα χρήσης των ακινήτων και όχι ιδιοκτησίας, με συνέπεια, μεταξύ άλλων, να αποκλείεται η οικοπεδοποίηση των τεμαχίων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο