Uncategorized

Αμπελοοινικών προιόντα: Πότε ξεκινάνε οι δηλώσεις που πρέπει να υποβάλλουν οι παραγωγοί

Από την 1η Οκτωβρίου έως και την 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις παραγωγής κατά την αμπελουργική περίοδο όλα τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων και των συνεταιριστικών οινοποιείων, που παράγουν οίνο ή/και γλεύκος για εμπορικούς σκοπούς ή αναθέτουν την παραγωγή του για λογαριασμό τους.

Η δήλωση είναι υποχρεωτική για όλους ακόμη και σε περιπτώσεις που η παραγωγή είναι μηδενική!

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την ψηφιακή υπηρεσία του ΥπΑΑΤ  και να ακολουθήσουν την διαδικασία που ενδείκνυται προκειμένου να προβούν στην υποβολή της αίτησής τους.

Από την ανωτέρω διαδικασία εξαιρούνται μόνο οι αμπελουργοί που είναι μέλη συνεταιριστικού οινοποιείου ή μέλη ομάδας/οργάνωσης παραγωγών αμπελοοινικού τομέα και παραδίδουν το σύνολο της παραγωγής τους στο εν λόγω συνεταιριστικό οινοποιείο ή στο οινοποιείο στο οποίο παραδίδει η εν λόγω ομάδα/οργάνωση παραγωγών για την παρασκευή ποσότητας οίνου μικρότερης από 10 εκατόλιτρα με οινοποίηση για οικογενειακή κατανάλωση.

Σε περίπτωση όπου οι παραγόμενες ποσότητες είναι μεγαλύτερες από τα 10 εκατόλιτρα και για περιπτώσεις εμπορίας θα πρέπει να υποβάλλεται επιπλέον και δήλωση παραγωγής και να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία για την παραγωγή και εμπορία οίνου. 

Τέλος, επισημαίνεται πως σε περιπτώσεις ιδιοκατανάλωσης οι αμπελουργοί θα πρέπει να έχουν υποβάλλει μεν δήλωση παραγωγής αλλά εφόσον προηγουμένως έχει τηρηθεί η προβλεπόμενη νομοθεσία που αφορά την παραγωγή αλλά και τη εμπορία του οίνου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *